The most exclusive Stone

Marmorbruket AB offers the best quality and best finished material extracted in the most careful and professional way. Learn about our procedures and choose the material that best suits you and contact us to tell us about your project.

01

Kolmårdsmarmor -
Swedish Green Marble

Marmor är ett populärt byggmaterial. Svensk marmor används vid byggandet av allt från kungliga slott och vackra villor till stora katedraler och museer. Användningsområden för interiörer och exteriörer begränsas enbart av fantasin. Idag hittar man svensk marmor i allt från bänkar i kök till badrum, handfat, hyllor, paneler, spisar, balustrader, trappor och mycket mer. I Sverige kallar vi den unika stenen för Kolmårdsmarmor, men internationellt är den mer känd under namnet Swedish Green.

Den spontana uppfattningen bland gemene man är att marmor är vitt. Men i själva verket så förekommer den i ett flertal färger och nyanser, varav vit är en. Kolmårdsmarmor är en unik svensk sten med skiftande grön färg och vacker ådring som uppkommit tack vare serpentiner i stenen.

Swedish Green är en finkornig sten som ses som en av världens hårdaste marmorsorter. Trots detta så är den väldigt lätt att bearbeta. Karaktären på marmorns gröna färg och ådring beror på brytplats och hur den sågas ut.

Varje marmorbrott har sina unika mönster och färgkombinationer.

Marmorbruket kan erbjuda två olika varianter av grön svensk marmor:

Kolmårdsmarmor OX och Kolmårdsmarmor OXL, båda är svensk sten från stenbrottet i Oxåker i Kolmården. Men genom att såga marmorn från olika vinklar kan man enkelt framställa ett unikt mönster hos stenen.

 Kolmården OXL:

Densitet 2890Kg/m3 (DIN 52 102)

Tryckhållfasthet  208,0 MPa (DIN 52 105)

Böjhållfasthet  14,8 MPa (DIN 52 112A)

Avnötning  25,4 cm3/ 50 cm2 (DIN 52 108)

Vattenabsorption 0,15 Vikt% (DIN 52 103A)

Kolmården OX:

Densitet  2890Kg/m3 (DIN 52 102)

Tryckhållfasthet  208,0 MPa (DIN 52 105)

Böjhållfasthet  14,8 MPa (DIN 52 112A)

Avnötning  25,4 cm3/ 50 cm2 (DIN 52 108)

Vattenabsorption  0,15 Vikt% (DIN 52 103A)

02

Refraction and
surface treatment

Kolmårdsmarmor bryts i stenbrottet Oxåker i Kolmården. Med en stor diamantklinga och diamantvajrar skärs block ur berget. Vid Oxåker stenbrott tillämpas också en unik sågteknik som gör det möjligt att skära mindre och tunnare plattor och stycken direkt ur berget.

Kolmårdsmarmor bryts i stenbrottet Oxåker i Kolmården. Med en stor diamantklinga och diamantvajrar skärs block ur berget. Vid Oxåker stenbrott tillämpas också en unik sågteknik som gör det möjligt att skära mindre och tunnare plattor och stycken direkt ur berget.

Blocken och plattorna förädlas därefter med modern teknik som garanterar högsta kvalitet till bygg och inredningsdetaljer eller redskap. Kontakta gärna oss på Marmorbruket för att höra mer om hur Kolmårdsmarmor bryts och vilka tekniker som bäst skulle tillgodose dina krav på användning

Beroende på användningsområde och önskemål om utseende behandlas den brutna marmorn på olika sätt. Den kan slipas, blästras, huggas och impregneras.

Kontakta gärna Marmorbruket för att diskutera hur dina krav på stenen ser ut. Hur den skall sitta och användas. På så sätt kan vi tillsammans hitta en lösning som passar dig.

03

Kalksten -
Limestone

Vill ni vara säkra på att ert hem inreds med ett lätthanterligt, vackert och otroligt prisvärt material? Ta en titt på Marmorbrukets utbud av kalksten. Ni hittar säkert något som ger en elegant och lyxig känsla till ert hem!

Kalksten är ett vackert och slitstarkt material som lämpar sig mycket väl för tillverkning av t.ex. bänkskivor, fönsterbänkar, golv, trappor och mursten.

Beroende på var den bryts och hur den behandlas kan kalksten skifta i färg och utseende. På Marmorbruket har vi ett brett utbud och kan utforma de flesta formerna av kalksten som vi naturligtvis skräddarsyr efter era önskemål.

Kalkstensplattor i slottsformat – Som de tillverkades förr

Inred hemmet eller lokalen i en äkta klassisk känsla med anor från förr. Marmorbruket har det stora nöjet att erbjuda kalkstensplattor i grå eller röd nyans med vackra inslag av fossiler. Plattorna är inte antikbehandlade utan framtagna enligt samma metod som förr i tiden. De tas direkt ur ramsågen och sågas upp i stora pampiga plattor med måtten 400x400x20-25 mm.

För en autentisk upplevelse sorterar vi inte bort plattor med kratrar och håligheter eller med sågmärken. På så sätt får golvet ett tidlöst intryck som för tankarna till 1700-talet.

Ge ert hem en stilren touch som andas lyx! Kalksten är ett vackert, elegant och otroligt slitstarkt material som lämpar sig väl för t.ex. golv, bänkskivor och trappor. Hos Marmorbruket beskär och behandlar vi kalkstensgolv efter er efterfrågan. Välj mellan skräddarsydda golvplattor anpassade för ert hem eller plattor utifrån våra standardmått.

Marmorbruket AB is a Swedish supplier of marble of the highest quality since 1673. We offer you classic and stylish stone that will never be outdated.

Contact us for more information.

Contact Information

© 2021 All Rights Reserved